puntenpaspoort

geplaatst in: Woord van de dag | 0

We kennen al het puntenrijbewijs, maar de partij VNL (VoorNederland – wij zouden daar een spatie tussen zetten en vinden die L in de afkorting eigenlijk ook een beetje geforceerd) wil nu ook de invoering van een puntenpaspoort. Niet voor iedereen. Nee, lijsttrekker Jan Roos wil dat alleen mensen met een dubbele nationaliteit een puntenpaspoort krijgen: ‘Veroordelingen voor zware misdrijven moeten punten opleveren en bij tien punten volgt verlies van de Nederlandse nationaliteit.’

Invoering van het puntenpaspoort zou een merkwaardig soort apartheid in het staatsburgerschap creëren, want het zou betekenen dat sommige Nederlandse burgers een gewoon paspoort hebben en andere slechts een puntenpaspoort krijgen.

Puntenpaspoort is gevormd naar analogie van puntenrijbewijs, de naam van het paspoort dat je kunt kwijtraken als je te vaak bepaalde verkeersovertredingen pleegt. Puntenpaspoort is niet helemaal nieuw. Op internet trof je het tot vanochtend een kleine honderd keer aan. Het idee is dus niet origineel. De kans dat het puntenpaspoort ingevoerd wordt, lijkt uitermate klein, maar het is niet uitgesloten dat het woord in de komende verkiezingsstrijd vaker te horen en te lezen zal zijn. Partijen moeten immers érgens mee in het nieuws komen en een nieuw of relatief onbekend maar wel opvallend woord kan daarbij behulpzaam zijn.

Eén ding deugt er trouwens wel aan het woord: dankzij die drie p’s allitereert het fraai.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *