Onstuimig weer? Kan weer dan ook stuimig zijn?

geplaatst in: Etymologie | 0

Onstuimig, zo kun je het weer, de zee en of iemands karakter typeren. Onstuimig weer is stormachtig weer, een onstuimige zee is een woeste zee, met hoge golven en wie onstuimig is, is nogal hartstochtelijk van aard.

Onstuimig is niet afgeleid van een verdwenen woord stuimig, want dat woord is nooit courant geweest in het Nederlands, althans niet als het tegenovergestelde van onstuimig. Een enkele keer gebruikte een dichter in plaats van onstuimig wel stuimig, maar stuimige wind en een stuimige zee waren dan hetzelfde als onstuimige wind en een onstuimige zee.

Waar komt onstuimig dan wel vandaan? Het woord komt al sinds de 16e eeuw in onze taal voor en is misschien zelfs al eerder ontleend aan het Middelhoogduitse woord ungestüemec. In het Duits heeft dat woord zich verder ontwikkeld tot ungestüm, dat nog steeds wordt gebruikt in ongeveer dezelfde betekenis als ons woord onstuimig. Van dat Nieuwduitse woord ungestüm heeft het Nederlands trouwens ook ongestuim geleend, een woord dat inmiddels verouderd is, maar lange tijd in dezelfde betekenis als onstuimig courant is geweest.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *