flitslid

geplaatst in: Woord van de dag | 0

‘PvdA zet streep door 2 euro-lid’ kopt de Telegraaf vandaag op pagina 3. Dat 2 eurolid (zo moet je dit woord volgens de spellingregels schrijven) stond sinds 15 oktober van dit jaar bekend als flitslid.

De media schreven er de afgelopen dagen heel wat over, over die flitsleden. Het plan was dat ook niet-PvdA’ers dit keer heel democratisch zouden kunnen meestemmen over het partijleiderschap van de PvdA. Volgens geruchten bestond echter het risico dat de leiderschapsverkiezingen in de PvdA gekaapt zouden worden door flitsleden die een lijsttrekker aanwijzen waarmee de PvdA de komende verkiezingen zéker gaat verliezen.

Het woord flitslid zal nu waarschijnlijk een snelle dood sterven. Achteraf is deze term, zoals elk woord, elk ding, elk leven niet meer dan wat schrijver Vladimir Nabokov ooit ‘een lichtflits tussen twee eeuwigheden’ (‘a crack of life between two eternities of darkness’) heeft genoemd.

Datzelfde geldt natuurlijk voor het woord flitslidmaatschap, dat afgelopen zaterdag nog in de Volkskrant debuteerde (‘Het flitslidmaatschap is een tussenvorm om de verkiezing toch zo veel mogelijk open te stellen.’)

Niet iedereen is blij met het schrappen van het flitslidmaatschap door het politbureau van de PvdA: kandidaat Jacques Monasch, die genomineerd hoopte te worden door flitsleden, kondigde al aan dat hij de partijvoorzitter om opheldering gaat vragen over de ondemocratische koers die de PvdA nu is ingeslagen. Er is dus nog een sprankje hoop voor het woord flitslid.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *