Welke arts leeft voort in de naam van een soort hoofd?

geplaatst in: Eponiemen | 0

Een gezicht dat gekenmerkt woord door een wijkend voorhoofd en vooruitstekende jukbeenderen wordt een lombrosohoofd genoemd, of een lombrosotype. Het gelaatstype is in elk geval vernoemd naar de Italiaanse arts Cesare Lombroso (1835-1909). Lombroso werkte in de psychiatrie, maar was ook gevangenisarts, en mede op grond van zijn gevangeniservaringen legde hij de grondslag voor de criminele antropologie. Hij ging uit van een omgekeerde evolutie waarbij mensen degenereren en zo geleidelijk aan gepredisponeerd worden voor misdaad. De degeneratie zou zichtbaar zijn aan bepaalde gelaatsrekken. Verder was Lombroso van mening dat linkshandigheid als degeneratieverschijnsel bestreden moest worden. De theorieën van Lombroso zijn vrijwel nooit serieus genomen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *