zeezwaaien

geplaatst in: Woord van de dag | 2

De Partij voor de Dieren wil een verbod op zeezwaaien, schrijft de Telegraaf vandaag. Het woord is niet nieuw, maar het is al wel een lange tijd geleden dat we zeezwaaien in de media hebben aangetroffen. Zeezwaaien staat dan ook niet in de Dikke Van Dale.

Nu en dan tref je zeezwaaien – als een vakterm – op internet aan, maar het woord staat bijna nooit in een krant. Dat maakt dat de vermelding van zeezwaaien vandaag in de Telegraaf opvallend is.

Wat betekent zeezwaaien?

Zeezwaaien is samengesteld met zwaaien in de betekenis keren of rondgaan. Binnenvaartschepen doen dat in een zwaaikom, zeeschepen doen dat op zee.

Bij het zeezwaaien waar de Partij voor de Dieren tegen ageert, komt er nog een aspect bij. Na het lossen van de lading, bijvoorbeeld olie of paraffine,  varen zulke schepen soms specifiek de haven uit om op volle zee de lege tanks te spoelen. Daarbij komen stoffen in het zeewater, zoals stookolie of paraffine, die schadelijk zijn voor het zeeleven. Vooral  als zeevogels in de smurrie terechtkomen, kan dat fatale gevolgen hebben.

Dat zeezwaaien verboden is, spreekt dan ook vanzelf, maar kapiteins uit landen die het niet zo nauw nemen met de natuur én de regelgeving overtreden dit verbod nogal eens.

2 reacties

  1. robert b

    Zwartboek aanleggen en witboek om de reders die het wel fatsoenlijk doen de credit te geven. En schamen de kapiteins zich niet te pletter. Hebben zij geen kinderen???Oowja, bevel is bevel.

  2. Marc v

    En dan maar zeuren over een dieselauto…..1 brommer vervuilt net zo hard als 5 (!!!)auto’s….hoor je nooit wat van die schepen …..grote chemiebedrijven die maar raak lozen….te ranzig voor woorden en dan wat de schepen uitbraken….om nog maar te zwijgen van vliegtuigen….10 liter PER SECONDE in plaats van 1 op 20….tja het autootje pakken……wat zielig allemaal ….. dit……oja vergeet u niet de batterijtjes het frietvet de blikjes en het oud papier te scheiden van het restafval? En klimaatkoningin Thieme ….ons vliegtaks laten betalen en zelf onbekommerd maar raak vliegen…..

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *