twijfeltrucker

geplaatst in: Woord van de dag | 3

Niet dat het de landelijke pers heeft gehaald, maar het is dankzij de veelvuldige vermelding in andere bronnen een nieuw woord waar we simpelweg niet omheen kunnen: twijfeltrucker. Het woord werd deze week in de omgeving van Gorinchem geboren, waar vrachtwagens tijdelijk niet meer over de Merwedebrug mogen, een van de belangrijkste schakels in de noord-zuidverbindingen in Nederland.

Vlak voor de brug moeten de truckers van de A27 af, maar waar moeten ze heen? Zelfs de navigator weet het niet. Op de rotonde bij Sleeuwwijk blijven ze maar rondjes rijden, net zo lang tot ze in arren moede maar een afslag nemen en verdwijnen in de polder. ‘Wij hebben de indruk dat de omleidingsroutes op de snelwegen wel staan,’zegt een lokale politicus, ‘maar dat er op de lokale wegen niet genoeg borden zijn geplaatst. Dan krijg je twijfeltruckers.’

Een twijfeltrucker – een trucker die niet weet welke kant hij op moet – is op de weg natuurlijk levensgevaarlijk, maar het woord zelf is zeker niet onfraai. De delen waaruit het samengesteld is – twijfelen en trucker – allitereren heel aardig en omdat beide woorddelen ook nog eens uit twee lettergrepen bestaan waarvan steeds het eerste beklemtoond is, is het woordritme van de samenstelling niet onaangenaam. Keding Keding, je hóórt de vrachtwagen haast rijden als de bestuurder ervan een twijfeltrucker wordt genoemd.

Ook al heeft het woord tot op heden niet in de landelijke kranten gestaan, het is in een paar dagen tijd toch vrij algemeen bekend geworden. Niet dankzij de lokale blaadjes – wie leest die nou? – maar dankzij de sociale media. En natuurlijk werd het woord op Twitter al genomineerd als Woord van het Jaar. Nou ja, nieuw is het wel, maar of de twijfeltrucker een lang leven beschoren is als de Merwedebrug is hersteld, is natuurlijk wel de vraag.

3 reacties

  1. P. Boer

    Woord is bedacht door Frank Boer van de Verkeersinformatie dienst. Hij was zelfs in de Taalstaat bij Frits Spits!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *