theekopchihuahua

geplaatst in: Woord van de dag | 0

Paris Hilton – bekend van haar sekstapes en haar handtashondjes – heeft een nieuw speeltje. Een keffertje dat in het Engels bekendstaat als een teacup chihuahua. Het minihondje wordt zo genoemd omdat hij zo groot is, of beter gezegd zo klein, dat hij in een theekopje past.

 

 

Blijkbaar is deze aanschaf – à raison van een slordige € 7000 – wereldnieuws, want zelfs sommige Nederlandse kranten schrijven er vandaag over. Daarbij wordt teacup chihuahua overigens niet vertaald, terwijl theekopchihuahua natuurlijk een prima pendant is voor het Engelse woord.

Blijkbaar denken de media daar anders over. In februari 2014 schreef Nu.nl namelijk over een plan van staatssecretaris Dijksma om het doorfokken van de kleine chihuahua’s in Nederland te verbieden. Toen dat bericht ’s ochtends in alle vroegte op internet verscheen, prijkte er het woord theekopchihuahua boven, maar na een update luidde de kop braafjes ‘Dijksma wil einde aan doorfokken chihuahua’.

Gelukkig hadden wakkere twitteraars het oorspronkelijke bericht op Nu.nl gelezen en daarover een tweet geplaatst, zodat we nu kunnen zeggen dat theekopchihuahua al op 3 februari 2014 in het Nederlands debuteerde. De Linda nam het bericht vervolgens over en maakte er een theekophond van. Hadden we dat woord ook meteen.

Wat is een theekopchichuahua? Voor het antwoord op die vraag hebben we onze huisdierenarts meteen maar even geraadpleegd. ‘Elke chihuahua past in een thee- of koffiekopje als hij net geboren is, maar het theekopchihuahuaatje is zo gefokt dat hij ook klein blijft als hij volwassen is. Die volwassenheid duurt overigens maar kort, want minihondjes worden vaak niet ouder dan een jaar of drie.’

Dat schrijft het Algemeen Dagblad vandaag ook, want theekopchihuahua’s lijden gewoonlijk aan wat de krant plofhersenen – nóg een nieuw woord! – noemt: ‘De hersenen van dit beestje groeien sneller dan het hoofdje en komen letterlijk in de verdrukking. Er is op een gegeven moment gewoon te weinig plaats. Die hersenen komen onder druk te staan en dat zal leiden tot extreme pijn en aanvallen van epilepsie.’ Vandaar waarschijnlijk dat het Algemeen Dagblad het hondje meteen maar een plofhondje noemt.

Partij voor de dieren, doe er wat aan!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *