racismepolitie

geplaatst in: Woord van de dag | 0

Gisteren was Farid Azarkan van de partij DENK bij Pauw te gast. Hij vertelde over de plannen van zijn partij om discriminatie en racisme in de Nederlandse samenleving aan te pakken. Een van de ideeën van de partij is het afschaffen van de woorden allochtoon en autochtoon, bewustwording van ons koloniale verleden (door Pauw samengevat als: ‘We mogen dus niet meer door de Coentunnel’, Azarkan zelf zei: ‘Piet Hein was een terrorist), het invoeren van een gebiedsverbod van ‘discriminatoren’ en het invoeren van een racismepolitie.

In het tafelgesprek bleken de plannen van DENK nogal repressief van aard en advocaat Gerard Spong, die door Pauw was uitgenodigd om de plannen van DENK te becommentariëren, grilde die plannen  dan ook vilein maar ongenadig.

Afschaffing van de Zeeheldenbuurt

Veel van de plannen van DENK gaan over geschiedenis en over taal. Over cultuurwaarden dus, over identiteit. De bewustwording van het koloniale verleden, zo werden de plannen van DENK bij Pauw aan tafel samengeval, zouden dus eigenlijk moeten leiden tot het omkatten van de straat-, plein- en plantsoennamen waarin nationale, vooral koloniale ‘helden’ (Piet Hein, Michiel de Ruyter, Generaal Spoor) figureren. Wie nog in de Zeeheldenbuurt woont, moet dus maar snel zijn biezen pakken.

Woordenpolitie

Azarkan vertelde voorts dat DENK een gespecialiseerde racismepolitie wil. Een aparte politiedienst dus, die racisme en discriminatie (in dit geval vooral discriminatie op basis van etniciteit) moet gaan opsporen.  De vernietigende reactie van Gerard Spong luidde: ‘We kunnen net zo goed een fietsendiefstalpolitie scheppen.’ Oftewel: bestrijding van discriminatie, racisme, fietsendiefstal, dierenmishandeling – je hebt er geen aparte politiediensten voor nodig, omdat deze zaken al tot het werkterrein van de politie behoren.

Maar laten we even doordenken over de racismepolitie. Eigenlijk is dat een taal- of woordenpolitie. Want discriminatie en racisme heeft heel vaak een talige component. Mocht de racismepolitie van DENK inderdaad er inderdaad moeten komen, dan heeft Nederland in de nabije toekomst nog heel wat geschoolde taalkundigen – en dan met name lexicografen – nodig.

(Shit, waar zit dat ironieteken toch op het toetsenbord?)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *