ET-signaal

geplaatst in: Woord van de dag | 0

Een Russische telescoop heeft vorig jaar een signaal uit de ruimte opgevangen dat zo opvallend is dat astronomen niet uitsluiten dat het afkomstig is van buitenaards leven. ‘De puls kwam uit de richting van een ster met catalogusnummer HD164595. Die ligt op 95 lichtjaar afstand en is ongeveer zo groot als de zon.’

De desbetreffende radiopuls werd gisteren op de digitale versie van de Telegraaf een ET-signaal genoemd, naar het bekendste buitenaardse wezen op aarde, ET, het belangrijkste personage in de film E.T. the Extra-Terrestrial (1982) van Steven Spielberg.

Vandaag blijkt echter dat ET-signaal de gedrukte Telegraaf niet heeft gehaald. Waarschijnlijk wilde de krant van wakker Nederland bij nader inzien het nieuws niet al te zeer spielbergiseren. We moeten het desbetreffende signaal namelijk wel serieus nemen, al is de kans uitermate klein dat er werkelijk contact tot stand komt met eventueel buitenaards leven.

Dat het ruimtesignaal even ET-signaal werd genoemd, is niet zo heel vreemd als je bedenkt dat ET in Spielbergs film graag contact wilde maken met zijn soortgenoten ergens tussen de sterren, getuige de bekendste uitspraak uit de film ‘ET phone home’.

Hoe goed gekozen ET-signaal ook is, waarschijnlijk zullen signalen zoals de puls die nu in het nieuws is in de toekomst tamelijk prozaïsch ruimtesignalen gaan heten, of in de taal van de vooruitgang: unidentified space signals.

Weliswaar is ook ruimtesignaal nu nog geen courant woord, maar als ET in de toekomst nóg eens van zich laat horen, dan wordt ruimtesignaal vast weleens een trefwoord in Van Dale.

E_t_the_extra_terrestrial_ver3

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *