jihadosfeer

geplaatst in: Woord van de dag | 0

Was er opzet in het spel bij de foto van de boerkinibaadster die door Franse politiemensen in Nice werd gemaand haar boerkini uit te trekken? ‘Is de boerkinirel op het strand van Nice in scenè gezet’, kopt de Volkskrant dan ook vanmorgen. In elk geval, zo schrijft de Volkskrant, zijn de foto’s ‘een grote hit in de ‘jihadosfeer, de sociale media van sympathisanten van IS en Al Qaida’. Die foto’s rechtvaardigen in de ogen van de jihadisten immers de strijd tegen het westen, want dat westen bestrijdt immers ook hún geloof.

Het woord jihadosfeer troffen we dit jaar al een paar keer eerder aan. In maart had De Groene Amsterdammer het er al eens over en eind juli schreef de Volkskrant dat moslimterroristen die omwille van hun geloof westerlingen vermoorden ‘binnen de jihadosfeer als helden worden verheerlijkt’ (28/7/2016).

Jihadosfeer is een vertaling van de Engelse term jihadosphere, die op zijn beurt gevormd is naar analogie van bijvoorbeeld blogosphere (in het Nederlands blogosfeer), de naam voor het internet, beschouwd als een geheel van weblogs. Naar analogie daarvan is jihadosfeer het geheel van internetsites, blogs en sociale media waar de kleine jihad, de (gewapende) strijd tegen het ongeloof en de ongelovigen, wordt beleden en waar jihadisten informatie met elkaar uitwisselen.

Soms wordt jihadosphere ook breder gebruikt, ter aanduiding van de jihadistische wereld in zijn geheel, dus niet alleen de manifestatie daarvan op internet, maar ook die in de echte wereld. In het Nederlands lijkt die betekenis nog niet zo courant, maar dat natuurlijk nog veranderen.
Vooralsnog is jihadosfeer een interessante aanvulling op onze woordenschat, maar of het woord zich daar ook blijvend in nestelt, weten we pas over enige tijd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *