complexiteitsonderzoek

geplaatst in: Woord van de dag | 0

NRC Next schrijft vandaag over het fenomeen dat financiële en andere complexe systemen soms totaal onverwacht imploderen, exploderen, kortom een radicaal omslagpunt bereiken, ‘vaak door een aanleiding die op zichzelf niet eens vreselijk groot is.’ De krant vervolgt: ‘Als economen, sociale wetenschappers, epidemiologen, ecologen en ‘complexiteitonderzoekers’ erin zouden slagen om gezamenlijk het financiële stelsel te modelleren met methoden uit onder meer de ecologie, kunnen ze hopelijk leren systeemomslagen te voorspellen.’

Dat complexiteitonderzoeker in de krant tussen aanhalingstekens wordt geplaatst, suggereert dat we met een volgens de journalist onbekend woord te maken hebben. Inderdaad, al was het maar omdat het woord gewoonlijk als complexiteitsonderzoeker wordt gespeld. Met tussen-s. Het is een afleiding van complexiteitsonderzoek.

Dat woord is weliswaar nog niet in de publieksmedia aangetroffen, maar komt op internet wel een paar honderd keer voor. Het is een betrekkelijk oude wetenschappelijke vakterm, waarvan de vroegste vindplaats uit 1973 dateert.

Wat betekent het?

In het algemeen is complexiteitsonderzoek wetenschappelijk onderzoek naar complexe systemen. Omdat het woord zowel binnen de wis- en natuurkunde, de logistiek als de economie wordt gebruikt en het onderzoeksobject niet overal even eenduidig is afgebakend, is een veel specifiekere definitie vooralsnog onmogelijk. Maar als het woord toekomst heeft en vaker in de media opduikt, zal er ongetwijfeld meer duidelijk worden over de betekenisinhoud ervan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *