Verwardistan

geplaatst in: Woord van de dag | 0

De Volkskrant bericht vanmorgen dat ‘op de snelweg A4 in de buurt van Schiphol een ‘vermoedelijk verwarde man’ uit een passagiersbus gehaald en gearresteerd’ is. ‘Volgens een verklaring maakte de man een vreemde opmerking met daarin het woord ‘bom’, zo schrijft de krant.’

Er bevinden zich tegenwoordig zoveel verwarde mannen in Europa, dat we ons continent misschien maar beter Verwardistan kunnen gaan noemen. Die naam, Verwardistan, duikt vanochtend althans op in een tweet, die aan het Volkskrant-bericht refereert met de opmerking ‘Verwarde man uit Verwardistan’.

 

Verwardistan is elders op internet niet te vinden en maakt dus vermoedelijk vandaag zijn debuut in onze taal. Het woord komt niet helemaal uit de lucht gevallen, gezien het feit dat aanslagplegers de laatste maanden vrijwel steevast ‘verward’ of ‘labiel’ schijnen te zijn. Tussen twee haakjes: Labilistan bestaat al wel langer. Labilistan werd bijvoorbeeld al eens in één adem genoemd met Afghanistan. En Duckstad, de residentie van Donald Duck, heeft in het vanwege stereotypering nu niet meer verkrijgbare Disney-verhaal ‘Treasure of Marco Polo’ een ambassade in Unsteadistan, een naam die een Duck-liefhebher op internet al eens vertaalde als Labilistan.

Over Donald Duck gesproken: rond 1960 isoleerde de Donald Duck-redactie uit geografische namen als Afghanistan en Pakistan het achtervoegsel (i)stan en creëerde daarmee onder meer de fictieve naam Verweggistan ter aanduiding van een fictief verafgelegen land. De trend kreeg navolging, niet alleen in het Engels maar ook in onze taal.

Tegenwoordig zijn er allerlei (fantasie)landen die luisteren naar een bijnaam eindigend op –istan. Neem Turkije, dat sinds de coup steeds vaker kritisch Erdoganistan wordt genoemd, naar Recep Tayip Erdogan. Het buurland Assadistan (Syrië) dreigde tot voor kort trouwens Isisstan, Jihadistan oftewel Shariastan te worden, maar is nu hard bezig dat risico af te wenden. Met hulp van Putinistan, Rusland dus, dat volgens sommigen er mogelijk ook nog eens voor gaat zorgen dat Europa geen Europistan wordt.

Terug naar Verwardistan. Heeft die naam toekomst? Wie weet. Daarvoor is het wel zaak dat de media (potentiële) aanslagplegers en bommenleggers nog lang verwarde mannen blijven noemen…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *