zitschade

geplaatst in: Woord van de dag | 0

De moderne mens voert zijn werk vaak zittend uit en daardoor bewegen we te weinig. Dat dat ongezond is, konden we de afgelopen weken al diverse malen in de krant lezen. ‘Zitten is het nieuwe roken’, zeg maar. Vanaf vandaag heeft dat ongezonde effect op ons lichaam ook een naam: zitschade.

NRC Next kopt vandaag ‘Zitschade is te compenseren’. Want wat blijkt? ‘Wie dagelijks acht uur zit, kan de daardoor aangerichte lichamelijke schade compenseren met ruim één uur wandelen, in fiks tempo,’ voegt de krant daaraan toe.

Zitschade debuteert vandaag weliswaar in een landelijk dagblad, maar helemaal nieuw is het woord ook weer niet. Wie op internet zoekt, vindt het woord vandaag al in enkele honderden berichten. Vaak in een andere betekenis. Zo heeft een website het over ‘val- en zitschade’ van de IPad, waarbij met zitschade wordt bedoeld dat iemand op de IPad is gaan zitten waardoor niet hij maar de IPad schade heeft opgelopen. Tweedehandsauto’s blijken ook weleens last van zitschade te hebben: de carrosserie en de motor is nog wel in orde, maar de bestuurderstoel of een andere autozetel is bedorven doordat er vele kilometers op gezeten is.

Maar ook op enkele gezondheidssites figureerde het woord voor vandaag al. Daar blijkt veel zitten zitschade aan de rugwervel te kunnen opleveren. Als ‘zitoplossing’ wordt daarvoor een ergonomische ‘zithulp’, lees stoel, geadviseerd.

Vanuit ‘zitperspectief’ is ook het schrijven van taalblogs, het schrijven van definities en het redigeren van woordenboekartikelen een gevaarlijk beroep. Ter bestrijding van de mogelijke zitschade die hiervan het gevolg is, bestaat er eigenlijk maar één effectieve maatregel: ontzitten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *