soatoerisme

geplaatst in: Woord van de dag | 0

Renesse vreest soatoerisme, schrijft de Telegraaf vandaag. De aanleiding is de release van de film Renesse, waarin de gelijknamige Zeeuwse badplaats wordt getypeerd als het seks- en zuipwalhalla voor jongeren. En dat terwijl de badplaats net een beetje af was van het imago dat er ’s zomers hordes jongeren kwamen om zich klem te zuipen. Net nu komt er een film aan waarin het plaatsje weggezet wordt als seksparadijs. De lokale bevolking houdt het bange hart vast.

De trailer (NSFW) van de soakomedie toont een grootvader die op zijn sterfbed nog één (wijze) raad aan zijn kleinkinderen meegeeft: ‘Je moet gewoon zoveel mogelijk neuken.’ Met het oog op de verspreiding van het genenmateriaal mag dat een goed advies zijn, sociaal wenselijk is deze raadgeving echter geenszins.

Wat volgt in de film is een nogal stereotiep beeld van Nederlandse jongeren die vakantie vieren. Men geeft zich enthousiast over aan wat vroeger wel werd aangeduid als de lagere driften. De correlatie tussen ongebreidelde promiscuïteit en de ontwikkeling van soa’s verklaart de typering van de film als soakomedie, die marketingtechnisch natuurlijk heel handig is.

Of de film inderdaad zal zorgen voor een hernieuwde interesse van jongeren voor Renesse moeten we afwachten. Maar zelfs als Renesse weer veel op seks beluste jongeren aantrekt, wordt het lastig die als soatoeristen te typeren. Een toerist gaat niet bewust ergens naartoe om daar een soa op te lopen. Niemand gaat immers prat op zijn platjes, geen sterveling beleeft sjeu aan gonorrhoe en geen hond viert zijn annus mirabilis met syfilis.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *