nexit

geplaatst in: Woord van de dag | 0

De Britten hebben nog niet eens bepaald dat ze zullen brexiten of bremainen, of vandaag beweert Geert Wilders in de Telegraaf al dat het logische gevolg van een brexit een Nederlands referendum over een Nederlandse exit uit de EU is. Na grexit en brexit zouden we dan nexit in het woordenboek moeten opnemen: Nederlands exit.

In Nederland is nexit een prima te begrijpen term, maar het is de vraag of het internationaal wel zo’n geschikt woord is. Misschien wordt nexit in de internationale pers dan ook wel vervangen door dexit: dutch exit.

Als er zo’n Nederlands referendum komt, zullen buitenlandse machthebbers ongetwijfeld omineuze voorspellingen doen over de gevolgen daarvan voor ons land. Dat dezen ze de afgelopen weken ook met Groot-Brittannië. Zo dreigde de Franse minister van economische zaken de Engelsen al dat een brexit onherroepelijk zou leiden tot guernseyfication van het ooit zo trotse Albion. Het is Merkel en Hollande moeite zullen hebben met het uitspreken van verschiermonikoging, maar anders zou dat een fraaie pendant van guernseyfication zijn. Maar het zal wel iets eenvoudigs als vertexeling worden. Of amelandisering. Juncker, nogal lang van stof, zal misschien verwaddeneilandisering een mooi alternatief vinden.

Maar goed, nexit dus. Het woord duikt vandaag niet voor het eerst op in de krant, maar het is sinds begin juni wel algemeen gangbaar geworden in alle media. Daarvoor was het al ruim een jaar courant in PVV-kringen, blijkt uit Twitter. Net als brexit is nexit echter al in 2012 ontstaan, vlak na de introductie van het woord grexit door een functionaris van Citibank.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *