hoosbuienklimaat

geplaatst in: Woord van de dag | 1

Kranten gaan steeds meer op elkaar lijken. Zo schrijven de Volkskrant en het Nederlands Dagblad vandaag allebei over hemelwateroverlast in Boxmeer. Het Nederlands Dagblad schrijft onder de kop Afvoer niet hoosbuibestendig: ‘In Boxmeer spreken ze van ‘een dubbele wolkbreuk’: twee hoosbuien kort na elkaar die het Brabantse dorp begin deze maand onder water zetten.’ Wie vervolgens de Volkskrant openslaat, leest onder de kop Waarheen met het water in het nieuwe hoosbuienklimaat exact dezelfde zin.

ND hoosbui              Vk hoosbui

Het is ongetwijfeld efficiënt en goedkoop dat kranten redactionele stukken delen. De keerzijde van de medaille is echter dat de lezer die verscheidene kranten leest, een minder gevarieerd taalaanbod opgedist krijgt dan hij vroeger kreeg, toen de kranten nog geen redactionele stukken deelden.

Deze verarming kan er op termijn toe leiden dat de dodebomenmedia een minder prominente bron van taalvernieuwing worden. Gelukkig springen nieuwssites als De Correspondent en The Post Online en nieuwsblog enthousiast in dat gat. Steeds vaker zullen daarom nieuwe woorden die als Woord van de Dag in het zonnetje worden gezet uit zulke nieuwe media afkomstig zijn.

Maar terug naar de hoosbuien. Die leveren de laatste tijd wat taalveranderingen op die misschien niet zo spectaculair zijn, maar wel duurzame verrijkingen van onze taal lijken te zijn. Neem het woord ontharden. Een paar jaar geleden dacht je bij ontharden meteen aan fabrikanten van waterontharders die de wasmachine een langer leven garanderen, maar vandaag de dag klinkt steeds vaker de roep om de tuinen te ontharden. Dat wil zeggen dat de tuinen ontsteend, onttegeld of zo u wilt ontklinkerd moeten worden. En dat allemaal dankzij het hoosbuienklimaat, dat vandaag in de Volkskrant zijn debuut maakt.

  1. Arnoud van den Eerenbeemt

    Mooi stukje weer! [< dubbelzinnig] Mij als medisch terminoloog schieten bij dit onderwerp termen te binnen als REGENBOOGvlies = iris; REGENSTRASSEN: oude term voor röntgenlongbeeld bij silicose; WASSERMANNreactie: oude test bij syfilisdiagnostiek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *