conflictsteen

geplaatst in: Woord van de dag | 0

Conflictdiamant, conflictgoud, conflictkolen, conflictmetaal – vanaf vandaag hebben we er een nieuwe samenstelling met conflict bij: conflictsteen. De Volkskrant schrijft dat de Taliban in Afghanistan goud geld verdient aan lapis lazuli, een mooie blauwe steen, waarvan onder meer pigmenten worden gemaakt, maar die ook een functie vervullen in het spirituele circuit.

Lapis lazuli wordt in het artikel voor de gelegenheid conflictsteen genoemd, omdat de Taliban de opbrengsten ervan, enkele tientallen miljoenen volgens de krant, gebruikt voor de bloedige terreur tegen het bevoegde gezag in Afghanistan en de wereldbeschaving in het algemeen. Op dezelfde manier zijn bijvoorbeeld diamanten die door rebellengroepen worden verhandeld ter financiering van hun strijd aan de bijnaam conflictdiamanten gekomen.

Zulke ‘conflictproducten’ worden ook wel oorlogsdiamanten, oorlogsgoud, oorlogskolen en oorlogsmetalen genoemd. Of bloeddiamanten, bloedkolen et cetera. De naam bloedsteen als alternatief voor conflictsteen hebben we weliswaar nog niet aangetroffen, maar mocht dat woord opduiken, dan hebben we toch maar weer een opmerkelijk fenomeen bij de staart: een blauwe steen die een bijnaam krijgt (bloedsteen) die je eerder associeert met rood dan met de kleur van lapis lazuli.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *