tokkieland

geplaatst in: Woord van de dag | 0

Toeval? De dag waarop de Volkskrant een keurige meneer Tokkie aan het woord laat over het woord tokkie, debuteert in de Telegraaf het woord tokkieland.

Eerst maar over meneer Tokkie. Die stoort zich begrijpelijkerwijs al langer aan het feit dat de eigennaam Tokkie een soortnaam (tokkie, met kleine letter) is geworden voor een asociale persoon. Waardoor dat is gekomen, is bekend: ruim tien jaar geleden maakte SBS6 een spraakmakende docusoap over een asociale Amsterdamse familie Tokkie (geen familie van de heer die in de Volkskrant wordt geïnterviewd), waarna die naam binnen de kortste keren een woord werd, dat vervolgens ook productief werd als eerste lid (tokkiebuurt, tokkiewijk) en tweede lid (verkeerstokkie) in samenstellingen.

Het vervelende voor de betrokkenen is dat het woord, dat aanvankelijk informeel was, nu ook is doorgedrongen tot de taal van de bovenwereld. Mark Rutte zelf gebruikte het al een paar keer en onlangs had hij het in verband met de kwestie Sylvana Simons over het tokkiegedrag van Simons’ critici. Aangezien die critici ook nog eens geassocieerd worden met nationalisme, lage opleiding, etnische uitsluiting, anti-asielzoekersmentaliteit en rechts-populisme, dreigt het woord tokkie nu ook nog eens een politieke lading te krijgen.

Dat is extra treurig voor de mensen met de familienaam Tokkie. ‘De Tokkie-familie is het voorbeeld van asielzoekers. Zij kwamen onder de naam Tuci in de Tachtigjarige Oorlog als Portugese joden. (…) In de Tweede Wereldoorlog zijn meer dan 65 naamdragers en 150 aanverwanten in de Poolse kampen vermoord,’ aldus de geïnterviewde meneer Tokkie in de Volkskrant

Het houdt ook niet op met de ontwikkelingen rond dit woord, want naar aanleiding van het oplaaiend discriminatiedebat in verband met het etnisch profileren van zanger Typhoon, eerder deze week, heeft de Telegraaf het vandaag over de beeldvorming van Nederland en gebruikt daarbij het woord tokkieland: Nederland laat zich internationaal en bij de linkse elite wegzetten als ‘een fout xenofoob tokkieland’, aldus de Krant van Wakker Nederland, die het met deze profilering duidelijk niet eens is.

Tokkieland maakt zo zijn debuut in de media na eerder al op internet te zijn opgedoken. De betekenis is bepaald niet vleiend: een land vol laagopgeleide, rechtse populisten waar racisme hoogtij viert en discriminatie wordt goedgepraat. Het moge duidelijk zijn: om meerdere redenen is te hopen dat tokkieland geen courant woord wordt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *