uitzwaaidag

geplaatst in: Woord van de dag | 0

Nadat Sylvana Simons bekendgemaakt had dat ze zich bij de migrantenpartij – een relatief nieuw woord in ons taalgebied! – DENK heeft aangesloten, lieten nogal wat onbeschaafde lieden zich gaan op de sociale media. Ze maakten Simons uit voor alles wat lelijk is en vonden blijkbaar dat ze maar beter kan vertrekken.

Omdat Simons eerder ook al kritiek had geuit op het verschijnsel Zwarte Piet, riep een Facebookschrijver zes december – de dag waarop Sinterklaas traditioneel vertrekt uit Nederland, met medeneming van zijn pieten – uit tot uitzwaaidag voor Sylvana Simons.
Flauw natuurlijk, maar daar gaat het nu niet om.

Het gaat om het woord uitzwaaidag. Dat is weliswaar niet spiksplinternieuw, maar sinds deze actie op Facebook is het woord in rap tempo op weg alom bekend te worden. Niet dat het een interessant woord is voor het woordenboek, maar het geeft wel aan hoe gemakkelijk je nieuwe samenstellingen kunt maken met dag: je neemt een werkwoord en plakt de stam daarvan vóór dag, en voilà, je hebt een nieuw woord: nazwaaidag, uitwuifdag, wegbonjourdag en dus ook uitzwaaidag.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *