carbecue

geplaatst in: Woord van de dag | 0

Carbecue. Het woord figureert vandaag op weblog GeenStijl als nieuw synoniem van autobrand. En ‘nu blijkt de term carbecue nog raak gekozen ook. Een aanmaakblokje op de banden en je komt op AT5,’ schrijven de ‘stijllozen’. Om te bewijzen dat de term toepasselijk is, verwijzen ze naar de Volkskrant van vandaag. In die krant vertelt een psycholoog namelijk dat je een auto ongeveer net zo in de fik kan steken als je een barbecue aansteekt. Zo simpel kan het zijn.

Carbecue mag in de door GeenStijl genoemde betekenis weliswaar nog relatief onbekend zijn in ons taalgebied, het woord zelf viert dit jaar al zijn vijftigste verjaardag. Het tijdschrift The Radiator publiceerde in 1966 onder de titel ‘Carbecue Plant turns Cars into Scrap in 10 Minutes’ een artikel over een in Japan ontwikkelde methode om autowrakken te slopen: ‘Taken from the barbecue process for roasting meat, the “carbecue” refers to a new process for turning a run-down old car into a heap of scrap metal in only 10 minutes.’ De Tijd, in de jaren zestig nog een dagblad, berichtte er een jaar later over en beschreef de carbecue als een apparaat waarop de oude auto’s worden geroosterd op een as, zoals dat ook bij de sateh-bereiding het geval is’ (De Tijd, 6-12-1967)

Overigens wordt ook een auto die door een andere oorzaak, bijvoorbeeld door een ongeluk of door toedoen van een pyromaan, in brand is komen te staan, in de Verenigde Staten al wat langer een carbecue genoemd.

Toen het woord er eenmaal was, kreeg het er in de Verenigde Staten vrij snel een tweede, culinaire betekenis bij: het grillen van vlees op het hete motorblok van een auto die een tijd gereden heeft. Zo schreef Mail Online in 2014 over de trotse bezitter van een Ford Ka die op lange tochten eendenborst, zalm én camembert op zijn automotor heeft gegrild. Op Amerikaanse sites zijn ook berichten te vinden van mensen die levensmiddelen gegrild hebben op het motorblok van een auto terwijl deze rijdt. Maar of dat een succes is? Zo klaagt iemand over een penetrante vislucht in de auto nadat hij tijdens een ritje enige tijgergarnalen heeft geroosterd.

Het culinaire carbecueën (ik carbecue, jij carbecuet, wij carbecueën, zij carbecueden, jullie hebben gecarbecued) kan overigens in voorkomende gevallen ook leiden tot het destructieve carbecueën: zo verhaalt iemand op internet dat een kennis die een steak wilde bereiden op het motorblok zijn auto uiteindelijk in vlammen zag opgaan. Misschien was het vlees wat te vet.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *