postcodegeneeskunde

geplaatst in: Woord van de dag | 0

Evenmin als ontroeten, dat we eerder vandaag als Woord van de Dag op het schild hesen, is postcodegeneeskunde een splinternieuw woord. Het woord staat vandaag in Trouw ter aanduiding van het fenomeen dat patiënten in verschillende regio’s ongelijke zorg aangeboden krijgen. Vooral oudere patiënten schijnen daarmee geconfronteerd te worden, schrijft Trouw: ‘Oudere kankerpatiënten krijgen in het ene ziekenhuis veel eerder een genezende behandeling aangeboden dan in het andere.’ Om daaraan toe te voegen: ‘Postcodegeneeskunde, noemen artsen dat.’

Postcodegeneeskunde herinnert aan andere samenstellingen met postcode, zoals postcodebeleid (beleid waarbij het leveren van een dienst, bv. het verstrekken van een lening of hypotheek, afhankelijk is van het postcodegebied waar iemand woont) en postcodemarketing.

Postcodegeneeskunde is in feite geen nieuw woord. Integendeel. Het is al vrij lang bekend in de geneeskunde en het woord drong in 2005 zelfs een paar keer door in de media, net als postcodezorg. Het is echter nooit ingeburgerd geraakt. Of dat anno 2016 alsnog gebeurt, valt te bezien. Duidelijk is wel dat áls postcodegeneeskunde in het woordenboek wordt opgenomen, de kans groot is dat de definitie gepaard zal gaan van een label ‘geneeskunde’ of ‘zorg’.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *