flitstoerist

geplaatst in: Woord van de dag | 0

Volendam, je bent als buitenlandse toerist niet in Nederland geweest als je Volendam niet hebt bezocht. Een minuut of tien, twintig, dan heb je het er wel gezien en ben je als Chinese of Spaanse toerist al met een Volendams meisje op de foto gezet zodat je in elk geval thuis kunt laten zien dat álle Nederlanders nog steeds in rare pakjes rondlopen.

Volendam zelf heeft het er echter mee gehad, met die vluchtige toeristen, zo schrijft het Algemeen Dagblad vandaag: Volendam is de flitstoerist beu. Ja, en ook de dijkmaffia, zo staat in de krant. Maar over die maffia gaat dit stuk niet, want we willen het leuk houden.

Om het leuk te houden wil Volendam bezoek van de flitstoerist gaan ontmoedigen. Dat is een toerist die even een stad of land bezoekt, een paar foto’s schiet voor de thuisblijvers en weer vertrekt. Ze zorgen voor veel onrust in Volendam en geven er simpelweg niet genoeg geld uit. De Volendamse schoorstenen moeten per slot van rekening ook blijven roken.

Flitstoerist maakt vandaag weliswaar zijn debuut in een krant, maar op internet werd dezelfde taalvorm eerder al een paar keer aangetroffen. Onder meer in de betekenis ‘mobiel flitsteam’, maar ook een enkele keer in de betekenis waarin het nu ook in het AD wordt gebruikt.

Als het aan Volendam ligt, zal het woord flitstoerist dus niet populair worden. Maar de flitstoerist zelf denkt daar misschien anders over.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *