flitskordon

geplaatst in: Woord van de dag | 0

Volgens De Telegraaf staat er vandaag rond Zwolle, waar de koning met zijn gezin Koningsdag komt vieren, een ‘flitscordon’. Dat moet natuurlijk een flitskordon zijn, want kordon spellen we nu eenmaal met een k. Aanvankelijk werd gedacht dat de politie dit kordon had gelegd om hardrijders te kunnen betrappen om zo te kunnen te cashen, maar later vandaag werd duidelijk dat de flitscontroles geen snelheidscontroles waren, maar bedoeld waren om ‘in de gaten te houden wie Zwolle in en uit reden’.

De flitscontroles rond Zwolle zijn zogeheten catch-scancontroles. Daarbij worden de kentekens van passerende auto’s gescand, zodat verdachte auto’s eruit gepikt kunnen worden. De politie meldde aan De Telegraaf dat de controles verband hielden met de veiligheid rond Koningsdag in Zwolle.

Catch scancontrole is een woord dat al langer bestaat, maar nog altijd niet courant is. Het woord werd de afgelopen jaren soms aangetroffen in berichten over de Belastingdienst. Die stelt soms een camera op bij evenementen om mensen te vangen die nog een belastingschuld open hebben: hun kenteken wordt gescand en als ze een boete hebben openstaan, worden de schuldenaren aangehouden en mogen ze meteen betalen. Het alternatief is dat ze lopend naar huis mogen.

Flitskordon is wel een nieuw woord. Het betekent zoiets als een kordon van flitspalen en/of flitsteams die opgesteld zijn rond een stad, wijk of gebied. Zoals blijkt uit het eerder in dit artikeltje beschreven misverstand over de bedoelingen van het kordon hoeft beschrijving van het doel van zo’n flitskordon geen onderdeel te zijn van de definitie van het woord.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *