boevenmobiel

geplaatst in: Woord van de dag | 0

Boevenmobiel en navelprotest – dat zijn de nieuwe woorden die deze dag (tot nu toe) opgeleverd hebben. Beide staan in de Telegraaf en beide zijn gelegenheidswoorden. Navelprotest is het protest tegen het verbod op het dragen van naveltruitjes (en korte broekjes en truitjes) op scholen. Boevenmobiel is een smartphone waarmee je niet kunt bellen, maar dankzij bepaalde software wel versleutelde berichten kan versturen. De politie en de geheime diensten kunnen dus niet zien wat je schrijft.

De boevenmobiel heeft zijn naam te danken aan het feit dat vooral criminelen zich ervan bedienen. Boevenmobiel is een samenstelling van boef en mobiel, waarbij dat laatste woord letterlijk staat voor mobiele telefoon, maar in feite verwijst naar de smartphone.

Boef is eigenlijk een te vriendelijke woord voor de crimineel van tegenwoordig. Waarschijnlijk gebruiken namelijk alleen mensen die betrokken zijn bij de georganiseerde misdaad – dus doorgewinterde schurken – de boevenmobiel.

Het woord noemt alleen de gebruikersgroep, maar niet de functie van de telefoon. Dat maakt dat boevenmobiel geen echt doorzichtig woord is. Mocht het woord ingeburgerd raken – de kans daarop is vrij klein – dan zou het dan ook theoretisch in aanmerking komen voor vermelding in de Dikke Van Dale.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *