dwergjuffer

geplaatst in: Woord van de dag | 0

Goed nieuws: de dwergjuffer is terug van weggeweest. Dagblad Tubantia schrijft dat deze uiterst zeldzame libel voor het eerst sinds 1956 weer in Nederland is waargenomen. Ergens in Oost-Nederland heeft een onderzoeker in 2015 een kleine populatie ontdekt. Of het een levensvatbare populatie is, moet nog blijken, want Nederland en de dwergjuffer – ze gaan al meer dan een eeuw lang moeilijk samen, want voor in 1956 was het ook al 44 jaar geleden dat de laatste dwergjuffer in Nederland was aangetroffen.

De dwergjuffer – zijn wetenschappelijke naam luidt Nehalennia speciosa – is een klein waterjuffer die leeft in zeggemoerassen met een lage waterstand. Daar zijn er niet zoveel van in Nederland, wat mogelijk een verklaring is voor de spaarzame aanwezigheid van dit insect in Nederland.

800px-Nehalennia_speciosa_LR

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *