kweekschors

geplaatst in: Woord van de dag | 0

Kweekschors, zo noemt Trouw vandaag hersenschors die laagje voor laagje wordt opgebouwd uit menselijke stamcellen. Neurowetenschappers hebben zo’n kweekschors gekweekt in petrischaaltjes en gebruiken die nu voor onderzoek naar infarcten.

Het woord kweekschors zou een aanwijzing kunnen zijn dat het woorddeel kweek populair wordt in samenstellingen met als tweede lid de naam van een orgaan: kweekhuid, kweeklever, kweeknier, zelfs kweekhart hebben we in een krant of op internet aangetroffen. Eerlijk gezegd figureerde het fenomeen waar Trouw vandaag over schrijft vorig jaar ook al eens in de (vak)media, maar toen was er sprake van kweekhersens. Ook het woord kweekorgaan troffen we al diverse keren in de media aan.

De kweek-samenstellingen – in 2014 werd het monster van Frankenstein een kweekmens genoemd – winnen al sinds het begin van deze eeuw aan populariteit.  Kweekaderen hebben we nog niet aangetroffen, maar met het oog op de zorg om de toename van hart- en vaatziekten lijkt ons dat ook wel een nuttig fenomeenwoord.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *