Molenbeek

geplaatst in: Woord van de dag | 0

‘Het Nieuwe Westen is geen Molenbeek’, kopt NRC Next vandaag. Vorige week lazen we in Trouw al dat er ook ‘Molenbeken zijn in Nederland, Frankrijk, Duitsland, of pakweg Italië’. Het heeft er dan ook veel van weg dat Molenbeek een plaatsnaam wordt met een figuurlijke of metonymische betekenis, te vergelijken met Brussel (‘het bestuur van Europa’), Den Haag (‘de Nederlandse regering’) en Lutjebroek (‘afgelegen en achtergebleven plattelandsdorp’).

De ‘betekenis’ van Molenbeek zal zoiets zijn als ‘arme migrantengemeente die een broeinest is van religieus terrorisme als gevolg van gettovorming, sociaal-economische achterstand en gebrek aan bereidheid van de bewoners tot integratie in de samenleving’.

Sinds de aanslagen in Brussel op 22 maart 2016 is Molenbeek op deze manier in rap tempo een begrip, een dubieus begrip zelfs, geworden. Althans bij het grote publiek. Want nu we ernaar zoeken blijkt Molenbeek op internet al langer op deze manier te fungeren. Zo schreef De nachtcorrespondent van de VPRO medio november 2015 over Amsterdam Nieuw-West als ‘het Molenbeek van Nederland’. Tot 22 maart ‘stond’ Molenbeek dus al voor iets, maar nog niet voor iets terroristisch. Het stond voor een ‘arme migrantengemeente of –wijk als gevolg van gettovorming, sociaal-economische achterstand en bereidheid van de bewoners tot integratie in de samenleving’. Pas op 22 maart is daar het aspect ‘broeinest van religieus terrorisme’ bij gekomen. Juist dat aspect zal het erg lastig maken het imago van Molenbeek te verbeteren.

Als er inderdaad honderd Molenbeken in Europa zijn – we zouden zulke gemeenten of wijken schertsend ook Molenbekistans kunnen noemen – dan is het te hopen dat het ‘terreuraspect’ niet voor al die wijken of gemeenten opgaat. Dan kan de overheid misschien nog maatregelen treffen om de problemen in die wijken aan te pakken en de reputatie van sommige van die Molenbekistans wat op te vijzelen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *