pitbullmeisje

geplaatst in: Woord van de dag | 0

‘Doe mij een keer zo’n pitbullmeisje’, zegt actrice Hannah Hoekstra vandaag in een interview in Trouw als reactie op de vraag wat voor soort rollen ze zou willen spelen.

Een bijtertje, dat is de eerste associatie die we bij het woord pitbullmeisje krijgen, maar dat woord staat in Van Dale alleen in de betekenis tand. En dat terwijl wij bijtertje toch echt menen te kennen als naam voor iemand die van zich af weet te bijten of ook wel als naam voor iemand die heel vasthoudend is, een terriër dus, om de beeldspraak maar even vol te houden.

Jammer dat Hannah Hoekstra zelf niet veel meer informatie geeft over wat ze onder een pitbullmeisje verstaat. Het is in elk geval geen ‘poppetje dat iets krijgt met een oudere man’, want ze gebruikt pitbullmeisje als tegenovergestelde term.

In de media hebben we pitbullmeisje nog niet eerder aangetroffen, maar op internet is het woord wel een paar keer te vinden. Als synoniem van pitbullteefje, maar ook één keer als typering van een vrouw. Wat kenmerkt zo’n vrouw of meisje?

Om de betekenis te herleiden, moeten we kijken naar vergelijkbare woorden: pitbullmanager, pitbulljournalist, pitbullstudent – al die woorden verwijzen naar iemand die weet vast te houden aan zijn of haar doelstellingen. Zoals een pitbull niet meer loslaat als hij zijn tanden ergens in gezet heeft.

Pitbullmeisje kan iets vergelijkbaars betekenen, maar gezien de context zou het ook de naam kunnen zijn voor een assertief, zo niet agressief meisje.

‘t Maakt eigenlijk niet uit. Pitbullmeisje is vooral interessant omdat dit woord duidelijk maakt dat pitbull als ‘voorvoegsel’ steeds populairder wordt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *