wraakaanslag

geplaatst in: Woord van de dag | 0

Trouw schrijft vandaag over de patatjihadist Salah Abdeslam, die via zijn advocaat te kennen heeft gegeven dat hij spijtoptant wil worden. Hij zou willen praten… Het woord patatjihadist werd op de sociale media al eens eerder gebruikt als schertsnaam voor een uit België afkomstige jihadist. Net zoals een polderjihadist een Nederlandse jihadist is.

Maar in Trouw wordt het woord vandaag net even anders gebruikt. Arabist Mathieu Guidère denkt namelijk dat Abdeslam eerder een uit verveling jihadistisch geworden minkukel is. Een tot de patatgeneratie behorende jihadist dus. Vandaar het woord patatjihadist.

Naar aanleiding van dit soort ideeën over Abdeslam waarschuwt de Franse advocate Samia Maktouf in hetzelfde artikel in Trouw dat het juist niet verstandig is de rol van Abdeslam op deze manier te minimaliseren. Ze denkt dat hij geen loopjongen was, maar dat hij wel degelijk zelf een overtuigde jihadist is die is opgegroeid in een jihadistische omgeving. Alleen op die manier kon hij een sleutelfiguur worden in de Belgische terreurcel. Wie weet. We zullen het misschien te weten komen als het gerechtelijk onderzoek naar hem is afgerond.

Maar wat als hij inderdaad een sleutelfiguur is …?

Vanochtend werden Brussel, België, Europa, de hele wereld opgeschrikt door aanslagen op Zaventem en in metrostation Maelbeek. Is het een wraakaanslag, vraagt de Telegraaf zich af op de website. Een aanslag dus naar aanleiding van de arrestatie van Abdeslam. En zou misschien het feite dat hij via zijn advocaat heeft aangekondigd te willen gaan praten de trigger zijn geweest voor de zelfmoordaanslagen van vanochtend …? Op de sociale media duiken zulke ‘complottheorieën’ altijd weer op.

Allemaal speculaties, maar volgens Bernhard Hammelburg maken deze wraakaanslagen – want ook hij denkt dat de Brusselse aanslagen een vorm van wraakterreur kunnen zijn – duidelijk dat de IS-terreur in Europa in elk geval een hoge organisatiegraad heeft bereikt en dus levensgevaarlijk is. Dát het IS-terreur is, is trouwens aannemelijk, nu de Koerdische zender Rudaw dinsdag rond het middaguur heeft gemeld dat IS de aanslagen in Brussel heeft opgeëist.

Wraakaanslag – het is zo’n woord dat je associeert met verre oorden: Afghanistan, Irak. In de berichtgeving over aanslagen in zulke landen is het woord wraakaanslag ook al weleens gevallen. Maar het is nooit ingeburgerd geraakt. Als het door de aanslagen in Brussel wel courant wordt, is het in elk geval géén gewenste verrijking van onze taal.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *