asielsingle

geplaatst in: Woord van de dag | 0

We zouden natuurlijk het woord troeptrimmer tot woord van de dag kunnen uitroepen: deze allitererende naam voor de trimmer die tijdens zijn sportieve activiteit zwerfafval opruimt maakt vandaag zijn debuut in de landelijke media (NRC Next). Het woord is echter een voor de hand liggende afleiding van troeptrimmen, dat een paar jaar geleden al in de media figureerde. Zo nieuw is het dus niet.

Nee, het woord van vandaag stond gisteren al in de krant: asielsingle. De Volkskrant schreef toen onder de kop ‘Osser volkswijk blieft geen asielsingles’ over Ossenaren die geen alleenstaande asielzoekers in hun wijk wilden. Asielsingle is voor de media een nuttig woord, vandaar dat het wel zijn bedacht ten redactieburele van De Volkskrant. Waarom is het nuttig?

Welnu, er is op dit moment nog geen woord beschikbaar voor een alleenstaande asielzoeker. En zo’n woord is in de eerste plaats wel handig ter afwisseling van die woordgroep, maar in de tweede plaats vooral heel nuttig voor koppenmakers, die met asielsingle 13 tekens kunnen winnen ten opzichte van de woordgroep alleenstaande asielzoeker. In de derde plaats is asielsingle wat sekseneutraler dan asielzoeker, omdat asielsingle naar zowel een asielzoeker als een asielzoekster kan verwijzen. In de vierde plaats suggereert asielsingle dat de alleenstaande asielzoeker een relatie met ons wil aangaan: hij of zij zoekt niet alleen asiel, maar wil ook deel uitmaken van de sociale entiteit die onze maatschappij heet. In de vijfde plaats – maar da’s heel persoonlijk – klinkt de asielsingle wat minder sielig dan die alleenstaande asielzoeker.

En dat brengt ons ten slotte op een andere kwestie: we horen de laatste tijd steeds vaker dat de s in asielzoeker niet wordt uitgesproken zoals Amsterdammers de s in zielig uitspreken, maar met de z Betuwenaren zuivel en zemel uitspreken, dus als /azielzoeker/. Het voordeel van asielsingle is dat je juist door de combinatie met single (waarin we de ‘scherpe s’ nog wel uitspreken) de neiging hebt om ook s van asiel ook stemloos (dus scherp) uit te spreken.

Dus als de andere media het woord asielsingle nu ook nog even willen overnemen, komt het misschien toch nog goed met de alleenstaande asielzoeker.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *