ontbozen

geplaatst in: Woord van de dag | 0

Een interview met trendwatcher Adjiedj Bakas is altijd goed voor een paar stevige uitspraken (‘Mannen houden van oorlog, vrouwen van soldaten.’) en van een paar nieuwe woorden. Dat geldt ook voor het vraaggesprek met Bakas dat De Telegraaf afgelopen zaterdag publiceerde. Daarin zegt Bakas dat Nederland wat minder lui, gemakzuchtig en lief voor wie onze cultuur aantasten zou moeten worden. Dat laatste noemt hij ontlieven.

Wij moeten met z’n allen gaan ontlieven, maar Rutte heeft nog een extra taak: hij moet het volk gaan ontbozen. Het volk is namelijk boos op de bestuurlijke en politieke elite. Het voelt zich niet serieus genomen, het is bang dat de opgebouwde pensioenrechten straks niks meer waard zijn, het is bang voor een azc om de hoek. En daarom is het volk boos en komt het in verzet. Daar moet Rutte dus wat aan doen.

Het leuke van het woord ontbozen is niet de betekenis. Die ligt voor de hand: zorgen dat iemand niet of minder boos is. Het woord is vooral leuk omdat Bakas het overgankelijk gebruikt. Dat is vrij ongebruikelijk met zulke nieuwe werkwoorden met ont-.

Ontbozen zegt iets, zo niet veel over de trends in de maatschappij en daarom zou het woord weleens kunnen aanslaan. Of moeten we eerst nog wat bozer worden, voordat de overheid ons gaat ontbozen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *