discodel

geplaatst in: Woord van de dag | 0

Een frikandel met discodip, een fatsoenlijk mens kan het niet eens bedenken, maar in Nijmegen schijnt deze nieuwe snack een hit te zijn. Dat schrijft de Telegraaf althans vandaag op de site. De discodel – want zo heet de nieuwe lekkernij – wordt in de krant een frikandel met een ’vrij zoete, krokante bite genoemd, die bovendien een lust voor het oog zou zijn dankzij de discodip.

Dat laatste woord moeten we misschien even uitleggen, want dat staat nog niet in de Dikke Van Dale. Discodip is een uit kleine felgekleurde suikerzoete kraaltjes bestaand garneersel dat over het ijs gaat. Datzelfde garneersel gaat dus nu over de hartige snack.

De naam discodel is in dit geval een blend, een porte-manteauwoord dus, van discodip en frikandel, maar het is natuurlijk ook een prikkelend woord, omdat een discodel in andere contexten gewoon een allemansvriendinnetje is dat graag op discomuziek danst en zich gemakkelijk in de disco laat oppikken door het manvolk.

Discodel in de snackbetekenis hebben we in 2015 al eens op internet al aangetroffen, maar het woord maakt vandaag zijn entree in de landelijke media. Te vrezen valt dan ook dat deze discodel – in navolging van die andere snack-met-de-rare naam: de kapsalon – nu ook de rest van Nederland gaat veroveren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *