meldonium

geplaatst in: Woord van de dag | 0

Het was wel een schok: gisteren werd bekend dat tennisster Maria Sjarapova doping heeft gebruikt. Ze blijkt namelijk al jaren meldonium te hebben geslikt, een middel dat pas sinds 1 januari 2016 op de dopinglijst staat. De plaatsing van dit middel tegen angina pectoris op de dopinglijst heeft ervoor gezorgd dat meldonium in de afgelopen maanden al wat vaker in het nieuws is geweest, maar de ‘bekentenis’ van Sjarapova zorgt er nu voor dat het woord algemeen bekend wordt.

Bovendien is de kans groot dat dit Russische, maar door de uitgang –(o)nium Latijn ogende leenwoord de komende tijd vaker in de krantenkolommen opduikt. Zo voorspelt een sportbobo vandaag in het Algemeen Dagblad dat er de komende maanden wel meer zaken aan het licht zullen komen. Veel sporters hebben het middel meldonium namelijk in het verleden geslikt. Het helpt niet alleen tegen angina pectoris (waarvoor het bedoeld is), maar vergroot ook het uithoudingsvermogen. Vandaar. Omdat relatief veel gezonde sporters het middel gebruikten, raakte het verdacht, waardoor het nu op de dopinglijst staat.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *