jubelmuur

geplaatst in: Woord van de dag | 0

Jubelmuur, wij kenden het woord nog niet, maar het blijkt al veel langer te bestaan: een wand waarop mensen positieve feedback mogen geven over een plan, een projectvoorstel e.d. Tijdens een geeeltjessessie, die natuurlijk zo genoemd is naar de gele zelfklevende memoblaadjes die daarbij worden gebruikt.

De tegenhanger van de jubelmuur is de klaagmuur. Nee, niet die in Jeruzalem, want de naam daarvan spellen we met een hoofdletter. Nee, een klaagmuur is de wand waarop je tijdens dezelfde geeltjessesie je bezwaren kunt uiten, alweer op zo’n zelfklevend memoblaadje.

Hoe komen wij zo op dit woord? Omdat we dezer dagen met een aangekondigde volkspeiling geconfronteerd werden. Nee, niet die over Oekraïne, ook niet over de Brexit, maar over de eventuele fusie van de dorpen, pardon gemeenten Neerijnen, Geldermalsen (ja, die van die van het azc dat er zou komen. Nou die kwam er dus niet) en Lingewaal. De gemeente Neerijnen kondigde deze week namelijk aan daarover de gevoelens van de burgers te gaan peilen. Zodat er op democratische wijze besloten kan worden over de vraag of er al dan niet een fusie gaat komen. (Het antwoord kunnen wij nu trouwens al geven: natuurlijk komt die fusie er.)

Belangrijker is: hoe komt het Nederlands aan het woord jubelmuur? Een creatieveling met kennis van de Bijbel zal het wel bedacht en – met succes – geïntroduceerd hebben.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *