truckscanner

geplaatst in: Woord van de dag | 0

Het zijn niet altijd grappige of spannende woorden, die neologismen. Neem truckscanner. Vandaag maakt het woord een mooie entree in de Nederlandstalige media op de voorpagina van het Algemeen Dagblad: ‘Truckscanner zorgt voor spookfiles’.

Wat blijkt? Bij verkeerstunnels staan tegenwoordig detectiesystemen die automatisch beoordelen of vrachtauto’s te hoog zijn voor een bepaalde tunnel. Constateert het systeem dat, dan wordt het verkeer automatisch stilgelegd om het risico te voorkomen dat een trucker zich vastrijdt in een tunnel. Op die manier ontstaat er een spookfile. Rijkswaterstaat gaat er dan op af en haalt de boosdoener uit de file, waarna het verkeer weer verder kan. Dit gebeurt zo’n 11000 keer per jaar.
Hinderlijk natuurlijk, die files, vooral omdat het gevoelige detectiesysteem vaak trucks detecteert die in werkelijkheid prima door te tunnel kunnen, maar bijvoorbeeld wat hoger lijken omdat ze een flapperend of opwaaiend dekzeil hebben.

Wat kun je daaraan toen? De detectiesystemen aanpassen is een optie. Maar je zou natuurlijk ook truckers wat meer verantwoordelijkheidsgevoel kunnen bijbrengen…

De truckscanner is in het Nederlands een nieuw woord. Nieuwe woorden kunnen wel worden gedefinieerd, maar ze moeten zich natuurlijk nog wel in de praktijk bewijzen. Hoe moeten we de truckscanner dan omschrijven? Laten we het er voorlopig maar op houden dat het een detectiesysteem is op de snelweg vóór een tunnel om trucks met een afwijkende hoogte op te sporen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *