dronejournalistiek

geplaatst in: Woord van de dag | 0

Eigenlijk is het bizar: als Nederlandse kranten schrijven over het jaarlijkse onderonsje tussen de Amerikaanse president en de journalisten, hebben ze het over het correspondentendiner, maar mag onze eigen premier gaan grappen en grollen voor de vaderlandse pers, dan heet het opeens een correspondents’ dinner. Maar goed, laten we het verder maar niet hebben over dat correspondentendiner. We noteren het woord, want het is te vrezen dat het evenement waarnaar dit woord verwijst, een nieuwe traditie zal worden. Nieuwe tradities…, ook zo’n bizarre taalvorm.

Het Woord van de Dag is echter dronejournalistiek. Rob Hoogland laat het woord vandaag vallen in zijn column in de Telegraaf, waardoor het meteen zijn debuut maakt in de dodebomenmedia. Op internet hadden we het al een paar weken geleden aangetroffen.

Zonder de context te kennen, dachten we toen in eerste instantie dat dronejournalistiek een metafoor was voor oppervlakkige journalistiek. Die misinterpretatie – want dat was het – zal wel te maken hebben met het feit dat we kort daarvoor een artikel hadden gelezen over helicopter journalism tijdens de Golfoorlog van 2003, waarbij ‘embedded’ journalisten een dagje naar het front werden gevlogen, waarna ze een oppervlakkig verslag of commentaar konden schrijven.

In het Engels heeft helicopter journalism tegenwoordig een letterlijke betekenis: het vanuit een helikopter verslag doen van bijvoorbeeld een achtervolging van een stel bankrovers. Ook dronejournalistiek blijkt een letterlijke betekenis te hebben. Op 23 januari van dit jaar stond op www.denieuwereporter.nl een artikel over deze moderne manier van luchtjournalistiek: ‘Het is een van de vele strohalmen waaraan de journalistiek zich deze dagen lijkt vast te klampen: dronejournalistiek, het filmen van een nieuwsgebeurtenis vanuit de lucht. Het geeft unieke en soms spectaculaire plaatjes vanuit een hoek die een doorsnee nieuwsconsument zelden te zien krijgt.’

Of het wat gaat worden met de dronejournalistiek is nog de vraag, want het is onzeker of dit soort journalistiek wettelijk toelaatbaar is: ‘Het is spectaculair beeldmateriaal! Maar ja, het is verboden deze luchtjournalistiek. Of niet? Of wel? Of niet?’ Die onduidelijkheid kan er wel voor zorgen dat er in de nabije toekomst geregeld over dronejournalistiek wordt gediscussieerd en geschreven. En daardoor zou het weleens een courant woord kunnen worden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *