Fortuyntje

geplaatst in: Woord van de dag | 0

‘Een gevaar voor de democratie’, zo typeerde voorzitter Hans Spekman van de Partij van de Arbeid Geert Wilders vanmorgen in de NRC. Wilders moest daar natuurlijk wel op reageren en deed dat vanochtend aanvankelijk door te jijbakken op Twitter: ‘Eerst ons land naar de afgrond brengen en dan zeggen dat ík een gevaar ben?’

Vanmiddag deed Wilders waar we vanochtend al op zaten te wachten: hij kroop in de slachtofferrol en ‘deed een Fortuyntje’.Voor de camera zei hij over Spekman van de ‘Partij van de Afbraak’: ‘Het is een kwestie van goedkoop demoniseren en we hebben eerder gezien waar dat toe heeft geleid.’ Daarmee doelde hij natuurlijk op de demonisering van Pim Fortuyn door Spekmans partijgenoot Ad Melkert, vlak voordat Fortuyn vermoord werd. Wilders deed er in het interview zelfs nog een schepje bovenop: ‘Ik hoop dat er geen kogel komt. Maar als die van links komt, dan weet heel Nederland nu in ieder geval dat op de zijkant PvdA geschreven staat.’

Een Fortuyntje doen (we lazen de uitdrukking vanmiddag voor het eerst op weblog GeenStijl, maar vermoeden dat ze eerder elders al werd gebruikt) betekent blijkbaar zoiets als ‘de schuldige van de mogelijke moordaanslag op jezelf bij voorbaat identificeren’. Het is een enigszins vreemde uitdrukking, want Pim Fortuyn zelf heeft nooit gezegd dat de ‘kogel van links’ kwam, nee dat heeft zijn partijgenoot Peter Langendam gezegd. Pas na Fortuyns dood. Sindsdien is de kogel kwam van links echter een staande uitdrukking geworden. Eigenlijk zou een Fortuyntje doen beter een Langendammetje doen hebben kunnen luiden. Maar ja, Peter Langendam, wie kent hem nog?

Met het Fortuyntje dat Wilders doet, neemt hij al wel vooraf wraak voor het geval er een aanslag op hem wordt gepleegd: áls die aanslag er ooit komt (wat onze lieve heer verhoede!), dan zal het volk namelijk misschien wel in de verleiding komen een Johan en Cornelis de Wittje te doen met Hans Spekman en de zijnen. En ook dat gun je je ergste vijand niet.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *