wokkelreactor

geplaatst in: Woord van de dag | 0

De Volkskrant schrijft vandaag over een nieuw type kernreactor: de wokkelreactor. De reactor staat in de Noord-Duitse plaats Greifswald en heeft als doel kernfusie als energiebron te onderzoeken.

In de wokkelreactor , vooralsnog een testmodel, wordt waterstof verhit tot een temperatuur van 100 miljoen graden Celsius. Bij die temperatuur botsen de atoomkernen met zo’n grote snelheid op elkaar dat ze met elkaar versmelten. Daar komt energie bij vrij.

De uitdaging bij dit type kernfusie, waarbij de temperatuur oploopt tot de zonnetemperatuur, is ervoor te zorgen dat de wanden van het reactorvat bij de hoge temperatuur van het waterstofplasma niet smelten. Daarom wordt een donutvormig reactorvat van Russisch ontwerp gebruikt, de tokamak, een torusvormige kamer met gekoelde magneetspoelen die om de wand gewikkeld zijn en die ervoor zorgen dat het plasma de reactorwand niet raakt.

De wokkelreactor is uniek: doordat het reactorvat verdraaid is, is het magneetveld overal gelijk. Het spiraalvormige parcours zorgt er dan ook voor dat het plasma zich stabieler door het reactorvat beweegt.

Ten slotte de naam: wokkelreactor is natuurlijk genoemd naar het overbekende zoutje van Smiths dat de vorm van de schroef van Archimedes heeft.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *