bierhulp

geplaatst in: Woord van de dag | 0

Jongeren van 18 jaar of ouder die drank kopen voor hun 16- of 17-jarige vrienden – het is alcoholcontroleurs een doorn in het oog. Zij vinden dat mensen die een biertje bestellen voor hun minderjarige vrienden een boete verdienen.

Het Algemeen Dagblad schrijft dat vanmorgen. De krant heeft ook een naam verzonnen voor de mensen die bier kopen voor jongeren: ‘Geef ook ‘bierhulp’ boete’, kopt de krant, waarmee het woord bierhulp meteen gemunt is in de betekenis ‘achttienplusser die in het café of elders een drankje koopt voor een minderjarige in zijn of haar gezelschap’.

Zou het toeval zijn dat dit bericht vlak voor carnaval in het nieuws komt? Waarschijnlijk niet.

Het woord bierhulp herinnert enigszins aan het verdwenen woord bierknecht. Dat woord verwees vroeger naar verschillende functies. Er kon mee verwezen worden naar de assistent van de herbergier of waard die belast was met het opbergen en tevoorschijn halen van de biervaten. Maar een bierknecht kon ook de assistent van de brouwer zijn, die de vaten bier naar de kroegen vervoerde. Bierhulp werd zo iemand echter nooit genoemd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *