pepperonipolitiek

geplaatst in: Woord van de dag | 0

Politiek en pizza’s. In Iowa, waar vandaag de voorverkiezingen voor de presidentsverkiezingen beginnen, gaan ze hand in hand. Presidentskandidaten huren in deze dunbevolkte staat in het noordwesten van de Verenigde Staten geregeld een ruimte af in een vestiging van de alomtegenwoordige pizzaketen Pizza Ranch. Ze delen er gul pizzapunten uit aan de bezoekers (de Amerikaanse tegenhangers van ‘Henk en Ingrid’) en geven hun gevraagd en ongevraagd verkiezingsadvies (‘Stem op mij’).

Pepperoni politics heet deze vorm van campagnevoeren sinds 2008 en vandaag wordt die Engelse term in het Nederlands vertaald. Het Algemeen Dagblad schrijft over de pepperonipolitiek in Iowa: ‘Bij Pizza Ranch dineren de Henk en Ingrid van Iowa. Voor 10 dollar onbeperkt buffalo chickenpizza of pizza macaroni en kaas, met dessertpizza toe en ontbijtpizza voor de vroege trek. Wie wil weten wat kiezers in deze dunbevolkte, agrarische staat beweegt, moet hier eens mee-eten.’

Pepperonipolitiek is dus genoemd naar het favoriete beleg op de all American pizza: de pikante worst die luistert naar de naam pepperoni, een woord dat zeker niet verward moet worden met peperoni, want dat is de naam voor een in azijn ingelegde onrijpe peper. Ook lekker trouwens. Lekkerder zelfs.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *