vriendschapsfraude/bomkangoeroe

geplaatst in: Woord van de dag | 1

Gisteren berichtten de Belgische media over een vorm van fraude die blijkbaar steeds gewoner wordt: vriendschapsfraude.

Vriendschapsfraude is een vorm van emotiefraude waarbij mensen door vrienden op sociale media worden opgelicht. Iemand maakt zich via Facebook bekend als potentiële vriend van het aanstaande slachtoffer en haalt hem of haar na verloop van tijd over geld te lenen, bijvoorbeeld omdat ze even in de problemen zitten. Dat geld zien die slachtoffers natuurlijk nooit meer terug.

Vriendschapsfraude lijkt dus op datingfraude via de sociale media, waarbij mogelijke partners geld vragen van een persoon die op hen verkikkerd is geraakt.

Vriendschapsfraude is geen splinternieuw woord. Het figureert al een jaar of vijf, zes op internet, maar is nog niet heel courant geworden. Daar zal wel verandering in komen, want blijkbaar is het probleem groot: in de Belgische media verschijnen althans zelfs tips om vriendschapsfraude te voorkomen. Onthoud dit woord dus. En onthoud die tips!

Maar daar leest u deze rubriek niet om. U wilt gewoon een nieuw woord!

Oké dan. Om deze aflevering van het Woord van de Dag dan toch af te sluiten met een écht nieuw woord: de Telegraaf berichtte zojuist onder de kop ‘Aanslag met bomkangoeroe’ dat in Australië iemand terechtstaat omdat hij een aanslag wilde plegen met een bomkangoeroe: ‘Tijdens online chats met een medestander zou Besim hebben voorgesteld om een kangoeroe met explosieven vol te hangen en onder te kalken met het IS-symbool, om het dier vervolgens op een groep agenten af te sturen.’ We zien met het oog des geestes opeens een heel nieuw rijtje samenstellingen met bom als eerste woorddeel ontstaan: bomhond, bomkat, bompaard, bomchihuahua, bompoedel, bomtekkel. Ocharme!

  1. Lina Waterplas

    Wordt een ‘bomhond’ dan zowel een hond met explosieven als een hond die explosieven opspoort ( ‘explosievenhond’)’?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *