israëlisering

geplaatst in: Woord van de dag | 0

Het woord van vandaag stond eigenlijk zaterdag al in de krant: israëlisering. In een uitgebreid interview in de Volkskrant voorspelt de populaire trendwatcher Adjiedj Bakas dat 2016 (‘twintig zestien’ in de woorden van Bakas), het Chinese jaar van de aap, het jaar van de israëlisering van Europa zal worden. Een goed gekozen woord, want je hoeft het maar te lezen en je weet meteen wel ongeveer waar Bakas op doelt: de ontwikkeling van een oorlogssfeer in een land als gevolg van permanente geweldsdreiging.

Aan die israëlisering zitten twee kanten en in het interview wordt ook de positieve kant belicht: een oorlogseconomie is een creatieve economie, want oorlog maakt vindingrijk en stimuleert dus de creativiteit.

In het interview staat ook dat Bakas de term israëlisering al in november 2015 heeft gelanceerd. Dat wil echter niet zeggen dat het woord ook gemunt is door hem. In 1962 stond israëlisering al eens in het Nieuw Israëlitisch Weekblad, overigens wel in een heel andere, wat vage betekenis. Later in de jaren zestig werd israëlisering bekend in de christelijke theologie, waarin het woord stond voor de ontwikkeling van een andere visie op het Nieuwe Testament, waarin de joodse aspecten van dat deel van de Bijbel meer centraal werden gesteld. Wellicht zou israëlitisering in dit geval een betere term zijn geweest.

In de jaren zeventig werd israëlisering een politieke term: Palestijnen werden geacht te israëliseren, dat wil zeggen te integreren in de Israëlische staat. Ook als bestuursterm maakte israëlisering in die tijd furore. Het Nieuw Israëlitisch Nieuwsblad had het over ‘israëlisering van recht en wetgeving’ en Het Vrije Volk schreef over de ‘israëlisering van Jeruzalem’. In de jaren tachtig werd in de media nu en dan gerept van de ‘israëlisering van de Westbank’ en later werd in een krant geconstateerd dat de ‘israëlisering van het Arabische volksdeel’ waslukt.

In blogs op internet figureerde het woord israëlisering de laatste tijd nu en dan, maar in een andere betekenis. Op de (islamitische) website www.wijblijvenhier.nl bijvoorbeeld werd een paar jaar geleden gewaarschuwd voor de ‘israëlisering van de vrije westerse samenleving’, waarmee – kort door de bocht én als we het betoog goed begrepen hebben – gedoeld werd op de polarisering van de westerse samenleving door het aanhoudende ‘islambashen’ door PVV-politici en gelijkgestemden.

Hoe dan ook, de betekenis die Bakas aan het woord israëlisering geeft, was tot nu toe onbekend.

Bakas noemt trouwens nóg een afleiding op –isering in het interview: surinamisering. Want behalve de israëlisering van de Europese samenlevingen voorspelt hij ook de surinamisering van de liefde. Wat dat volgens hem betekent: veel flirten met deze en gene en als het even kan ouderwets vreemdgaan.

Misschien is het maar beter dat niet israëlisering (in Bakas’ betekenis) maar surinamisering ingeburgerd raakt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *