verzetsspray

geplaatst in: Woord van de dag | 0

Gisteren werd bekend dat Geert Wilders een spray gaat uitdelen aan vrouwen om zich te kunnen verweren tegen mogelijke aanranders. Aanleiding voor de PVV-actie is natuurlijk de ‘aanrandingstsunami’ rond oud en nieuw in Duitsland.

Wilders en de zijnen noemen de spray verzetsspray. Het is niet een soort pepperspray, waarmee je iemand kunt uitschakelen, maar een spray met een kleurstof, waardoor een aanrander als zodanig herkenbaar wordt. Het woord herinnerde ons dan ook meteen aan de zogeheten smurfenspray, die een paar jaar geleden in het nieuws was: een vernevelbare blauwe vloeistof die moeilijk afwasbaar is, gebruikt als zelfverdedigingsmiddel omdat de kleur enige dagen zichtbaar blijft op de huid van degene die ermee besproeid wordt.

De tijd zal leren of verzetsspray de gewenste beschermende werking heeft, maar vooral ook of het initiatief het gewenste electorale effect heeft. Dat zullen de peilingen binnenkort wel uitwijzen.

Interessant aan het woord verzetsspray is de dubbelzinnigheid ervan. Het eerste deel daarvan verwijst naar de functie van de spray in gevaarlijke situaties: vrouwen kunnen zich ermee verzetten tegen hun aanranders. Maar in het woord klinkt ook het verzet mee tegen de politiek, die in de ogen van Wilders te weinig doet tegen de aanrandingen en tegen de doofpotcultuur. Die dubbelzinnigheid maakt het woord extra opvallend en krachtig, waardoor het best weleens wat langer dan een paar dagen kan rondzingen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *