digibesitas

geplaatst in: Woord van de dag | 0

‘Het woord dat je wist dat zou komen’, zo zou je digibesitas kunnen typeren. Het maakt vandaag zijn debuut in de krant, in een krantenkop zelfs: de Belgische krant De Standaard schrijft: ‘Vlaming wordt bedreigd door digibesitas’.

Op het eerste gezicht lijkt digibetisas wel een beetje op socialbesitas, een woord dat in 2013 is ontstaan. De Dikke Van Dale definieert het als: ‘dwangmatig en daardoor overmatig gebruik van sociale media’. Ook digibesitas gaat namelijk over het overmatig gebruik van digitale media.

Toch lijkt er, als je de definitie van socialbesitas vergelijkt met het gebruik van digibesitas, een accentverschil tussen beide woorden te bestaan. Het artikel in De Standaard suggereert namelijk dat digibesitas een soort digitale burn-out is. Het gaat niet om het dwangmatige gebruik van digitale hulpmiddelen zelf, maar om het gevolg daarvan: mensen ‘haken af van Facebook en ruilen hun smartphone voor een ouderwetse gsm. (…) Er dreigt een soort digibesitas.’ De website TIZ7 vat het bericht uit De Standaard dan ook samen als: ‘UGent waarschuwt voor nieuwe welvaartsziekte: digibesitas’.

Weliswaar was digibesitas nog niet in een dagblad te vinden, maar op internet zingt het woord al wel een paar jaar rond. Zo vertelde schrijfster Joke Hermsen vorig jaar in een interview: ‘Een groot probleem van deze tijd is de “online neurose” of “digibesitas”: de digitale wereld is onbeperkt. Je kunt blijven doorgaan met informatie zoeken, gamen offacebooken en daarmee hebben nieuwe sociale media een groot verslavingspotentieel.’ Ook hier ligt de nadruk niet op het dwangmatige gebruik van digitale middelen, maar op het gevolg daarvan.’

Dat ziekteaspect is eigenlijk wel logisch als je bedenkt dat woorden als socialbesitas, infobesitas en digibesitas gemodelleerd zijn naar de ziektenaam obesitas. Misschien ontbrak dit aspect tot voor kort wel een beetje in het gebruik en de omschrijving van woorden als infobesitas en socialbesitas . Mogelijk zorgt digibesitas er dus voor dat de definitie van die beide woorden nog eens moet worden aangepast.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *