straatsen

geplaatst in: Woord van de dag | 1

De overvloedige ijzel in het noorden van Nederland zorgde er gisteren niet alleen voor dat veel kinderen ijzelvrij kregen, maar ook dat ze hun vrije tijd konden gebruiken om te gaan schaatsen. Niet op de sloten, want daar ligt nog niet voldoende ijs op. Maar op de straten. Op Twitter zijn er dan ook een paar foto’s en filmpjes geplaatst waarop te zien is hoe mensen op hun doorlopers, kunstschaatsen of noren over de straat schaatsen.

Straatsen noemen ze deze vorm van wintersport in het noorden (en op Twitter), een samentrekking van straat en schaatsen. Nieuw is het woord trouwens niet: op YouTube is al een filmpje uit 2010 te zien waarop een jongeling op straat aan het schaatsen is, terwijl dat straatsen wordt genoemd. In de reguliere media, dat wil zeggen de kranten, moet straatsen echter nog zijn debuut maken.

Straatsen zou je natuurlijk ook simpelweg straatschaatsen kunnen noemen, maar dat woord is al langer in gebruik voor een andere activiteit: rolschaatsen op straat.

Waarschijnlijk blijft straatsen een gelegenheidswoord, dat nu nog een paar dagen op de sociale media figureert, terwijl het daarna wellicht pas over jaren weer opduikt als er opnieuw zo’n periode van hevige ijzel is.

  1. sneeuwbalwolk – Taalbank

    […] bladmoes – veel meteorologische gelegenheidswoorden dus. En nogal wat woordspelingen. Over straatsen schreven we eerder dit jaar al en lekwolk gebruiken wijzelf in navolging van de dwerg Kwetal uit […]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *