zikavirus

geplaatst in: Woord van de dag | 0

Het Nederlands Dagblad schrijft vandaag dat de Braziliaanse overheid vrouwen ontraadt zwanger te worden. Niet om overbevolking te voorkomen, maar vanwege het zikavirus dat in het Zuid-Amerikaanse land de kop opgestoken heeft.

Het woord zikavirus debuteert vandaag in een Nederlandse krant, maar in de Nederlandstalige Surinaamse en Caribische media troffen we het woord anderhalve maand geleden al eens aan in verband met de situatie in Brazilië.

Het zikavirus veroorzaakt bij volwassenen zikakoorts, een aandoening met symptomen als ‘koorts, spierpijn, algeheel ziekzijn, hoofdpijn, huiduitslag, gewrichtspijn (soms met gewrichtszwelling) en ontsteking van het oogbindvlies’, aldus het RIVM. Deze symptomen lijken op die van knokkelkoorts (dengue) en chikungunya.

Het zikavirus is een zoönose, een virus dat voorkomt in een dierenpopulaite en op de mens wordt overgedragen door tussenkomst van een drager. In dit geval is die drager de beruchte mug Aedes aegypti, die ook gele koorts, westnijlkoorts en dengue overbrengt.

Het zikavirus werd rond 1947 ontdekt in een resusaap in het Zika-bos nabij Entebbe in Uganda. Het woord zikakoorts is dus een geoniem, een woord dat genoemd is naar een bepaalde plaats.

Dat Zika-bos heeft een rijke biodiversiteit en er vliegen maar liefst 40 soorten muggen rond. Daarom wordt er in dit bos sinds 1946 systematisch onderzoek gedaan naar onder meer gele koorts. In 1947 werd een resusaap in een kooi in het Zika-bos geplaatst. De aap raakte besmet met een virus, dat in 1952 werd beschreven als het zikavirus. In 1954 werd dit virus voor het eerst vastgesteld bij een mens. Het zikavirus werd later elders in Afrika en ook in Zuidoost-Azië aangetroffen bij mensen. Zo waren er in 2007 en 2013 er zikakoortsepidemieën op een aantal eilanden in de Stille Oceaan. De epidemie in Brazilië is wat eerder dit jaar begonnen: al in november bleek het virus te zijn aangetroffen in een pasgeborene die vlak na z’n geboorte was overleden.

Bij volwassenen is het ziektebeloop doorgaans vrij mild, bij ongeboren kinderen blijkt het virus echter te kunnen leiden tot microcefalie en neurologische afwijkingen, waardoor baby’s van wie de moeder zikakoorts heeft gehad, kunnen overlijden of in hun latere leven permanente zorg nodig hebben. Vandaar het advies van de Braziliaanse overheid aan vrouwen om voorlopig niet zwanger te worden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *