zorgcaissière

geplaatst in: Woord van de dag | 0

Gisteren stond in de Volkskrant dat een paar supermarkten van Albert Heijn in Den Haag op senioren gaan letten. Het Nederlands Dagblad schrijft er vandaag ook over en heeft het over ‘op de oudjes letten’. Aangezien het woord oudje vorig jaar in de Weg met dat Woord-verkiezing als denigrerend en negatief is weggezet, gebruiken wij toch maar liever het woord ouderen. Of senioren.

Zoals gezegd, schreef De Volkskrant gisteren al over de caissières die een beetje gaan waken over de ouderen die hun supermarkt bezoeken. De krant noemde ze zorgcaissières: ‘De caissières (…) zullen (…) extra alert zijn als klanten van een gezegende leeftijd warrig overkomen of zes keer per dag langskomen voor telkens een andere boodschap. Deze ouderen zijn mogelijk vereenzaamd of kampen met geestelijke achteruitgang.’

Het Nederlands dagblad uit wat twijfels bij het initiatief: ‘De Haagse Super(markt)Zorg is een schrijnend lapmiddel. Maar een echte oplossing voor het zorgtekort is er niet. De riante zorgvoorzieningen die we gewend waren zijn onbetaalbaar geworden.’

Of het concept al dan niet zal werken, moeten we afwachten. Ook is onzeker of de naam zorgcaissière een toekomst heeft. En als dat het geval is, dan zal moeten blijken in welke betekenis dit woord courant zal worden. Áls het woord al courant wordt. Want helemaal logisch is het woord niet. Een zorgcaissière is immers niet een caissière die zorg levert, maar een caissière die een oogje in het zeil houdt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *