roscisme

geplaatst in: Woord van de dag | 0

´Ik´, zo zei een zekere Andy Vermaut uit het West-Vlaamse Koekelare een paar dagen geleden, ‘Ik zou graag een nieuw woord lanceren: roscisme. Jonge rosse mannen zijn heel vaak het slachtoffer van roscisme. Ze worden uitgescholden en vaak gediscrimineerd omdat ze ros haar hebben.’

Nee, roscisme is geen tikfout in het woord racisme, het woord is samengesteld van ros en het tweede deel van racisme, speciaal bedacht ten behoeve van de emancipatie van de rosse medemens: ‘Roscisme mogen we niet tolereren. Gezien taal bewustzijn schept, is dit nieuwe woord een belangrijke eerste stap om roscisme te kunnen aanpakken.’

Vermaut heeft minister Hilde Crevits gevraagd om in het kader van het antipestbeleid wettelijke maatregelen te treffen tegen roscisme: het discrimeren en pesten van mensen op basis van hun rosse lichaamsbeharing.

Wie ook vindt dat rossendiscriminatie gestopt moet worden, kan alvast terecht op Facebook. Daar is de pagina ‘Say No to ROScism’ sinds kort actief. Er staan nogal wat spelfouten op die pagina. Misschien verklaart dat waarom de pagina nog maar zo weinig likes heeft. En waarom is de slogan eigenlijk niet in gewoon Nederlands? Als je het woord roscisme zo belangrijk vindt, dan is ‘Zeg nee tegen roscisme’ toch echt een stuk beter dan ‘Say no to roscism’.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *