knalsensor

geplaatst in: Woord van de dag | 0

De Telegraaf schrijft vandaag dat Rotterdam de strijd aanbindt met vuurwerkbommen door een ‘proef met knalsensoren’. Daartoe zijn in de wijk Ommoord ‘vijf sensoren opgehangen aan flats. Daarmee wordt een gebied van twee vierkante kilometer bewaakt. (…). De sensoren meten waar en wanneer er vuurwerk wordt afgestoken.’

In december 2014 maakte het woord vuurwerksensor zijn debuut in de landelijke media, toen in verband met een proef met knalwerksensoren in Hilversum. In januari 2015 stond het woord nogmaals in de krant, maar daarna werd het stil. Waarschijnlijk is knalsensor een nogal seizoensgevoelig woord. Dat wil niet zeggen dat knalsensor geen woord met toekomst is. Zeker gezien de toenemende afkeer van illegaal zwaar vuurwerk en de roep om vuurwerk door de gemeente te laten afsteken bij Oud en Nieuw is de kans groot dat knalsensoren in de toekomst een algemener verschijnsel worden.

Het apparaat zou natuurlijk ook een vuurwerksensor genoemd kunnen worden, maar dat woord is minder precies dan knalsensor. Het apparaat is immers geen hulpmiddel om de afstekers van siervuurwerk op te sporen. Het is alleen gericht op de bestrijding van knalvuurwerk. Daarom is knalsensor een preciezer woord dan vuurwerksensor zou zijn geweest.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *