asielbankroet

geplaatst in: Woord van de dag | 0

De Duitse krant Die Zeit schreef gisteren over de problemen waardoor Zweden getroffen wordt nu de vluchtelingenstroom aanhoudt: Musterland Schweden steht vor dem Asyl-Bankrott. De Nederlandse kranten vertalen het woord vandaag Asylbankrott weliswaar niet in hun berichtgeving, maar op Twitter wordt asielbankroet wel diverse malen genoemd. In de onjuiste spelling asiel-bankroet wordt het woord zelfs al voorgedragen als hét nieuwe woord van 2016.

Bij het lezen van asielbankroet moesten wij trouwens eerst even denken aan het lokale dierenasiel. Vaak hebben dierenasiels immers te kampen met financiële problemen. Maar die gedachte klopte dus niet. Asielbankroet betekent dus niet ‘bankroet van het asiel’, maar ‘bankroet door de asielproblematiek’.

De kans dat een westers land failliet gaat door de toestroom van asielzoekers, is niet zo groot. Toch is er wel een kans dat asielbankroet in 2016 inderdaad een courant woord wordt. Niet omdat het naar de realiteit verwijst, maar omdat het als tendentieus woord dienst kan doen in de discussie over het aantal asielzoekers dat in een land toegelaten moet of kan worden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *